TRADITIONELE ZEILEN

SAMSUNG

Wij zijn geschoold in het restaureren en vervaardigen van authentieke zeilen zoals deze honderden jaren geleden werden gemaakt. De producten kunnen in zowel authentieke materialen als moderne materialen worden uitgevoerd.

Tot het eind van de 19e eeuw werden de zeilen van vlas of hennepgaren vervaardigd. De banen werden volledig met de hand genaaid met vlas of hennepgaren dat met bijenwas werd gecoat. De zeilogen werden gemaakt door touwgrommers  te festonneren in het doek, zgn. motgaten, en met leer versterkt. De lijken van het zeil werden versterkt met 3-strengs geslagen touw met een lijkslag. Ieder lijk heeft een andere wijze van aanlijken.

Het zeilen maken bracht ook vaardigheden van Schiemanswerk met zich mee. Voor de schoothoek, halshoek en klauwhoek werden de Lus met seizing, kousleuvers en/of leuvers aangebracht. Met het splitsen van de rakbanden werd het zeil geschikt om in de mast te hijsen.

Traditionele zeilenkopie

Voor het vervaardigen van authentieke zeilen worden steeds meer moderne middelen gebruikt omdat het zeil anders onbetaalbaar wordt. Zo worden stikwerk machinaal gedaan en worden de zeilogen met koperen ringen gefestonneerd en met een koperen grommer geslagen. Het aanlijken en het splitswerk wordt nog steeds op de authentieke wijze uitgevoerd.

Voor het zeildoek kan katoen worden gebruikt dat later met hydrolin wordt gecoat ipv tanen (nadat het zeil is ingezeild: “de pap uit het doek en het model erin”). Tegenwoordig zijn er mooie alternatieven van polyester geweven doek met een mooie authentieke uitstraling en wordt polyester geslagen touw gebruikt voor het aanlijken en de leuvers.

Traditionele schepenkopie

Bezoek ons atelier.
Onze medewerkers informeren u graag over de mogelijkheden.
We kunnen ook een afspraak maken bij u thuis.
Binnen een straal van 30 km komen wij gratis inmeten.

 

Maatwerk     Digitaal     Af_dek_tenten_zeilen     Tarpen/Terrasscherm    Veranda_afscherming      Stoffering    Jachtzeilen     Traditionele Zeilen     Reparatie

 

DoornZeilmakerij

Maatwerk, Kwaliteit, Ervaring, Persoonlijk. Neem vrijblijvend contact op.

Ons werk

parasolhoezen-11

Bekijk onze activiteiten op onze “portfolio” en “nieuwsbrief“.

Te Koop

Neemt u ook eens een kijkje op de pagina “te koop“.

Tot ziens in ons atelier:

Doorn Zeilmakerij & Zonen
Van Hoornlaan 57
7207 JJ Zutphen
The Netherlands
Tel: +31 (0)575 775 624
Tel: +31 (0)6 220 929 48
Skype: Doorn Zeilmakerij
Facetime: VTC@DoornZeilmakerij.nl

Bel mij terug!