Touwsplitsen

Splitsen is een bewerking van touwwerk. Dat kan in touw van nagenoeg elke materiaalsoort, maar hoe meer strengen hoe lastiger. Het splitsen van méér dan vier strengen in kunststof en in staaldraad is meestal professioneel schiemanswerk. Bekende splitsen zijn de oogsplits, de korte splits en de lange splits. Splitsen wordt vaak gebruikt als het permanent is. Een goede splits hoeft in principe niet meer losgemaakt te kunnen worden.

Splitsen in touw, bijvoorbeeld om het uiteinde netjes af te werken (eindsplits), er een oog in te maken (oogsplits) of twee touwen in elkaars verlengde vast te maken (hier bestaan verschillende splitsen voor). Een belangrijk verschil tussen een splits en een knoop is dat bij een knoop een touw als geheel gezien wordt (er wordt dan ook van lijn gesproken; touw gaat in principe over het materiaal) en bij een splits worden de afzonderlijke strengen van het touw gebruikt. Deze strengen worden op een nieuwe manier door elkaar gehaald en vervolgens weer getrokken.

Touwsplisten lange splits

Bij het klassieke splitsen worden de afzonderlijke strengen (kardelen) van een touw over de benodigde afstand uit elkaar gedraaid en daarna telkens weer onder en over elkaar door het touw gestoken. De ervaring heeft geleerd dat in klassiek touwwerk drie keer doorsteken voldoende is, in kunststof meestal ook, maar staaldraad vraagt (een paar keer) extra doorsteken. De bedoeling is dat het doorsteken en aanhalen een regelmatig gevormde splits oplevert, waaraan de vakman kan worden herkend.

Het touwsplitsen wordt veelvuldig gebruikt bij de producten van buitendoek zoals jachtzeilen en Tarpen. De foto laat een klassieke splits bij een schommel zien. De rechter foto is een lange splits die gemaakt is bij een Tarp. Het touw loopt in de zoom of aangelijkt rondom langs de randen (lijken) van het doek. Het kenmerk van deze lange splits is dat er geen verdikking plaatsvindt in het touw, wat bij een klassieke splits wel het geval is. Afhankelijk van het aantal strengen worden meerdere onderbrekingen gemaakt. Op deze wijze houdt het touw op iedere plaats dezelfde sterkte en de Tarp of zeil kan krachtig worden opgespannen.

Natuurlijk kunt u dit ook vakkundig door ons laten doen!

 (Sier-)Knopen en steken

Een knoop in een lijn (touw) is de situatie waarbij die lijn (of dat touw) om zichzelf of om een andere lijn of touw is gedraaid. Dat komt het meeste voor aan het eind van een touw of als twee touwen met elkaar worden verbonden. Als het gecontroleerd gebeurt heeft zo’n knoop meestal een naam, afhankelijk van het gebruik. Als een lijn of touw rond een voorwerp wordt genomen spreekt men meestal van een steek. Knopen en steken zijn bedoeld om weer losgemaakt te kunnen worden. Een goed gelegde knoop of steek kan altijd weer met gemak worden losgemaakt door een lus van de knoop weg te drukken of – in het geval dat er een slipsteek op is toegepast – door aan het losse eind van de lijn te trekken. Het geheel van het leggen van knopen, splitsen, zeilnaaien etc. noemt men schiemanswerk. Eigenlijk kun je alle knopen zien als sierknopen. Maar er zijn speciale knopen die echt vooral sierknopen zijn. Sierknopen zijn bijvoorbeeld bolletjes in touw of een vierkantje. Sierknopen hoeven niet nuttig te zijn ze zijn vooral bedoeld om het touw mooier te maken. Maar veel sierknopen hebben ook nog een functie bijvoorbeeld een verdikking van het touw zodat het touw niet door een oog schiet of dat er een ladderspalk op kan rusten.

Natuurlijk kunt u dit ook vakkundig door ons laten doen!

 Plattingen

Plattingen zijn eigenlijk het slaan van touw in een bepaalde vorm. Iedereen kent wel die trend van een paar jaar geleden, namelijk het scoubidouen. Dit is een soort platting namelijk de kruisknoopplatting. Zo zijn er nog veel meer soorten plattingen. Over het algemeen zie je dit soort knopen veel als sierknoop gebruikt worden als bijvoorbeeld fluit- of meskoorden. Zie de draagband van de tas op de onderstaande foto.

Natuurlijk kunt u dit ook vakkundig door ons laten doen!

 

Bezoek ons atelier.
Onze medewerkers informeren u graag over de mogelijkheden.
We kunnen ook een afspraak maken bij u thuis.
Binnen een straal van 30 km komen wij gratis inmeten.

U kunt ook een bestelformulier invullen

Enkele voorbeelden van schiemanswerk:

Splitsen   Leguaan  Grommers/Leuvers/Motgaten/Rakbanden   Aanlijken   Verstaging

Paardentuigage     Zeilbelettering

 

DoornZeilmakerij

Maatwerk, Kwaliteit, Ervaring, Persoonlijk. Neem vrijblijvend contact op.

Ons werk

parasolhoezen-11

Bekijk onze activiteiten op onze “portfolio” en “nieuwsbrief“.

Te Koop

Neemt u ook eens een kijkje op de pagina “te koop“.

Tot ziens in ons atelier:

Doorn Zeilmakerij & Zonen
Van Hoornlaan 57
7207 JJ Zutphen
The Netherlands
Tel: +31 (0)575 775 624
Tel: +31 (0)6 220 929 48
Skype: Doorn Zeilmakerij
Facetime: VTC@DoornZeilmakerij.nl

Bel mij terug!