Digitaal ontwerp

in Patternmaker en SailSience

Plotter + ontwerp

 Patternmaker is modeontwerp software, waar wij alle ontwerpen voor Af-dek-tenten-zeilen, Tarpen en Veranda’s mee maken. In de offertefase wordt al een volledig ontwerp gemaakt zodat we exact weten hoeveel stof we nodig hebben. Door de panden efficiënt te nestelen in de stofbreedte geeft het programma op de mm nauwkeurig aan hoeveel stof we nodig hebben voor uw product.

Voordat we de schaar in de stof zetten worden de mallen voorgesneden met een SumaT1400 Snijplotter. De mallen (plakfolie) worden in de juiste setting op het doek geplakt en uitgesneden. Op deze wijze kunnen we ieder ontwerp tot op de mm nauwkeurig vervaardigen.

Voor de jachtzeilen maken we gebruik van de software SailSience van een collega-zeilmaker. Tot de ontwikkeling van de Volvo-Race werd de software voor jachtzeilen gebaseerd op de formules van G. Staalman, een Zeilmaker die in 1843 als bootmansleerling in dienst trad aan boord van Zijne Majesteit Merapi. De handleiding tot het verkrijgen van maten en modellen van zeilen, werd 22 maart 1890 ter beschikking als leerboek voor de zeilmaker op ambachtsscholen.

In 1979 is een herdruk verschenen omdat veel zeilmakers behoefte hadden de technieken te leren tot het vervaardigen van tenten en zeilen. Deze formules zijn ook verwerkt in de eerste software tot het ontwerpen en kunnen snijden van banen voor de zeilen. Hierbij is niet alleen uitgegaan van de traditionele zeilen maar zijn ook andere vormen zoals gedraaid achterlijk en radiaal gesneden zeilen ontwikkeld. Wij zijn in het gelukkige bezit van de gehele serie van de leerboeken van G. Staalman van de herdruk uit 1979.

SailSience North Sails

Echter met de ontwikkeling van de, “formule 1” uit de zeilwereld, de VolvoRace kwamen andere belangen om de hoek kijken. Voor het eerst in de geschiedenis van zeilschepen werd het zeilen een wetenschap en werd de aerodynamica uit vliegtuigwereld toegepast op de jachtzeilen. Vanaf dit moment was de performance van zeilen in een ander daglicht komen te staan. Dit betekent dat de Zeilmaker niet meer met rekenmachine de naden van de zeilen behoefte uit te leggen en werden stofsnijmachines, die de bolling van de banen automatisch versneden in de banen van het zeil, een belangrijk stuk gereedschap voor de zeilmaker. Zo neemt ook een van de grootste Productie Zeilmakers in de wereld, North Sails,  de ontwikkeling van Zeilen heel serieus. De resultaten van de ontwikkeling van de aerodynamica van zeilen is o.a. ondergebracht in het softwarepakket SailSience en deze maakt momenteel de beste snit van jachtzeilen conform de laatste ontwikkelingen die zijn toegepast op de zeilen van de schepen die deelnemen aan de Volvorace. Dit SAILMAKER SIENCE pakket wordt veel toegepast in Zeilmakerijen die enkelvoudige productie van zeilen doen.

SailSience software

Onze klanten geven terug
dat hun boot beter presteert dan deze daarvoor ooit heeft gedaan,
zie recensie’s op onze facebookpagina.

Bezoek ons atelier.
Onze medewerkers informeren u graag over de mogelijkheden.

 

 

 

Maatwerk     Digitaal     Af_dek_tenten_zeilen     Tarpen/Terrasscherm    Veranda_afscherming      Stoffering    Jachtzeilen     Traditionele Zeilen     Reparatie

DoornZeilmakerij

Maatwerk, Kwaliteit, Ervaring, Persoonlijk. Neem vrijblijvend contact op.

Ons werk

parasolhoezen-11

Bekijk onze activiteiten op onze “portfolio” en “nieuwsbrief“.

Te Koop

Neemt u ook eens een kijkje op de pagina “te koop“.

Tot ziens in ons atelier:

Doorn Zeilmakerij & Zonen
Van Hoornlaan 57
7207 JJ Zutphen
The Netherlands
Tel: +31 (0)575 775 624
Tel: +31 (0)6 220 929 48
Skype: Doorn Zeilmakerij
Facetime: VTC@DoornZeilmakerij.nl

Bel mij terug!