Terug naar ons portfolio

Vakantieproject loopt ten einde…..

Afgelopen zomervakantie zijn we hard bezig geweest met onze eigen schepen. Alleen de Schakel heeft dit jaar gevaren. Onze Jelle heeft de boot gekocht van de Opa van Ben Doorn en is de 5de trotse eigenaar van de Imatra uit 1940. De Kajuitjacht type Alwater, naam Imatra, van ontwerper Henk Tingen en de open wedstrijd zeilboot type Draak, naam Drômendief, van ontwerper Johan van den Anker hebben deze zomervakantie een flinke opknapbeurt gehad. Zo is van de Imatra de epoxy matten afdekking van het teakhoutendek afgehaald en is alle het lakwerk 6 maal in 2C-jachtlak gezet D-UV. Dezelfde lakbehandeling heeft de Drômendief gehad voor het dek. Het dek van te voren bijgekleurd in mahonie en de slipvlakken zijn na het lakken opnieuw aangebracht. Van beide boten wordt nu het beslag teruggezet en worden dekzeilen gemaakt voor zowel de winter als de zomer zodat dit historisch erfgoed lange tijd behouden blijft.

“Till we meet again”

Een leuk weetje is dat beide schepen in Muiden gestald zijn geweest rond de tweede wereldoorlog. De Drômendief bij de Drakenclub en de Imatra bij Schoutenwerf. De schepen voeren uit vanuit de Vecht in Muiden, de Draken zeilden regelmatig wedstrijden op het IJsselmeer waar de Imatra de Flevoracen deed. Beide schepen hebben dus dicht in de buurt van elkaar gevaren. De Imatra heeft na de oorlog in Kudelstaart gelegen met als zeilgebied, de Westeinderplas, waar ook de Draken regelmatig wedstrijden hadden. De Draak en de Alwater hebben beide een Torensloep getuigde mast met twee zalingen en een diamant. Op de Imatra zijn later de diamantverstagingen op het dek bevestigd en is een voorstag tot de top toegevoegd. De functie van de trim in de top van het grootzeil door de mast naar achter te buigen is hiermee te komen vervallen. Volgend jaar zal er een ware competitie plaatsvinden tussen de Drômendief (1700 kg, 25m2 zeil, 29m2 Spinaker en de Imatra, 3200kg, 32.5m2 zeil). Beide boten zijn ongeveer 9 meter lang, 2 meter breed en een diepgang van 1,2m.

Imatra, Toerjacht Alwater, Henk Tingen, B&S werf, 1940
Drômendief, Draak, Johan van den Anker, Baaij Scheepsbouwer, 1939
Voor en na de opknapbeurt, De Imatra Teakdek in de olie en lakwerk 6 lagen, De Drômendief 2kleur, 6 lak en 2 dekkend (slipvlakken).

………wordt vervolgd……binnenkort volgt het volledige levensverhaal van de Imatra……

Ook van onze Draak, Dômendief, willen we graag het volledige levensverhaal te weten komen…wie meer weet over dit schip neem dan contact op met Ben Doorn, 0623255360, heel veel dank…….Onder staat een lijst van de eigenaren voordat wij het schip mochten bevaren…..

Restauratie is uitgevoerd door de Scheeptimmermansschool in Alkmaar in opdracht van Kees Jonker.

Bekijk ook andere onderwerpen:

 

DoornZeilmakerij

Maatwerk, Kwaliteit, Ervaring, Persoonlijk. Neem vrijblijvend contact op.

Ons werk

parasolhoezen-11

Bekijk onze activiteiten op onze “portfolio” en “nieuwsbrief“.

Te Koop

Neemt u ook eens een kijkje op de pagina “te koop“.

Tot ziens in ons atelier:

Doorn Zeilmakerij & Zonen
Van Hoornlaan 57
7207 JJ Zutphen
The Netherlands
Tel: +31 (0)575 775 624
Tel: +31 (0)6 220 929 48
Skype: Doorn Zeilmakerij
Facetime: VTC@DoornZeilmakerij.nl

Bel mij terug!