Watersport (vervolg)

De overgrootvader van Ben was al met watersport bezig, heeft als lichtmatroos op binnenvaartschepen gevaren en heeft regelmatig als passagier meegevaren op de houtschepen van de papierfabriek van “van Gelder”, Zaandam.

Toen zijn zoon Richard de middelbare school leeftijd had bereikt deed het eerste zeilbootje zijn inZeilboot Imatra Ben en Petertrede Imatra I (gaffel getuigd volksbootje). Nadat Richard getrouwd was, werd Imatra II (Toerjacht – Torensloep getuigd) gekocht en werd er veel gezeild. In het begin op het Alkmaardermeer en daarna werd Friesland bevaren. Beide schepen hebben de naam gekregen van een Finse rivier, een uitgehard stuk hout uit deze rivier ligt nog symbolisch in de laatste boot. Imatra II heeft in de tweede wereld oorlog dienst gedaan als onderduikadres voor een joodse familie. Na de oorlog heeft opa de boot gekocht en de huid, die na 5 jaar was uitgedroogd, compleet laten vernieuwen.

De Imatra is opnieuw in de familie Doorn. In de zomer van 2021 is de Imatra naar Giesbeek gekomen en is onze zoon Jelle de trotse eigenaar geworden, de achterkleinzoon van de eerste eigenaar. De kleinzoon van de vorige eigenaar  vond ons verhaal van de Imatra op deze website en het contact was snel gelegd.

Ben’s vader heeft zijn hele jeugd gezeild met zijn ouders en vrienden van zijn ouders. Tijdens de marine periode werkte hij als Seiner 1e klas. Hij heeft veel wedstrijden op het Alkmaardermeer, Kagerplassen en Loosdrechterplassen gevaren en later zelf een boot gekocht Hakuna Matata (Noordvaarder). Daarmee maakte hij met zijn zonen grote tochten over het IJselmeer, de Waddenzee en de Noordzee. En verder werd er met zijn vrouw in Friesland,  randmeren en over de rivieren gevaren.

Ben (junior) heeft in zijn jeugd, tijdens vakanties en weekeinden, veel wedstrijden op de Kagerplassen met zijn vader Ben (senior) gezeild. Daarna heeft hij van het varen zijn vak gemaakt, studeerde aan de hogere zeevaartschool Willem Barentsz op Terschelling en heeft als stuurman en scheepswerktuigkundige, Maritiem Officier, op de Holland America Line gevaren. Na de periode Holland America Line heeft hij zelf een open zeilboot gekocht namelijk de een Draak (Drômendief). Met de Drômendief hebben Lian en hij  met hun gezin al veel gevaren  op de randmeren, Zeeland en Friesland. Ben zeilt wekelijks met twee andere fanatieke Draakzeilers Klaas en Steven.

Zeilboot Draak 2008

Jelle, Sjoerd en Anneli zeilen al vanaf hun jonge jeugd.  Sjoerd en Jelle hebben allebei een “bootje” de Windvang (schakel) en de kano (Sevylor). Anneli vaart hier ondertussen ook al fanatiek mee.Windvang met Anneli

Jelle vaart al vanaf zijn 8ste bij de zeeverkenners en heeft met kampen veel in Friesland en over het IJselmeer gevaren. Met de schakel vaart Jelle het meest, ook met windkracht 4-5 kan hij het in zijn eentje. Ondertussen studeert hij Industrieel Ontwerpen en Werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente. Hij heeft voornemens om af te studeren in de ontwikkeling van software waarbij trekkracht en vervorming van buitendoek in 3D kunnen worden voorspeld. Na een jaar Voorzitterschap van de studenten-zeil-vereniging Euros legt hij zich toe op het schipperen van de EbenHeazer, een platbodem van 25 meter. Op een laser in de Trapeze vindt hij toch ook wel erg leuk, zie foto! Ondertussen vaart Jelle mee als bemanningslid met het Skûtsje de Verwisseling en heeft zijn de boot van zijn overgrootvader gekocht. Deze was de familie uit het oog verloren eind jaren ”70 .Links onder staat een foto van deze boot die genomen is in de zomer van 2021.Dezelfde boot als boven aan dit artikel staat afgebeeld met Ben Doorn als jongen van12 (vader van Jelle).

 

 

 

 

 

 

 

 

Sjoerd zit al vanaf zijn 9e bij de scouting en weet veel van knopen en tenten op zetten. Ondertussen is hij leiding van

Zeilen Sjoerd Surfplank

de Welpen van zijn club. Sjoerd heeft een eigen kano (Sevylor) en daar vaart hij zo een meer mee over. Hij gaat jaarlijks mee als leiding van de zeilkampen van zijn middelbare school; is bezig met zijn Valkeniers-opleiding en heeft zijn eindwerkstuk op gebied van ecologisch herstel met roofvogels gepresenteerd, als voorbereiding op zijn studie Biologie in Wageningen, dat erg goed is beoordeeld.

Anneli is nu zeeverkenner en zeilt vanaf haar 8ste bij de zeeverkenners Isala in Dieren. In de zomer van 2016 heeft ze gesurft op Bussloo en ging ze mee met Sjoerd en Jelle in de Windvang. Ondertussen vaart Anneli de Windvang alleen of met vrienden van de Zeeverkenners Dieren. Anneli is vooral een knutselkind en helpt fanatiek bij het promoten van de Zeilmakerij op Evenementen. Dit kan zij zo goed dat de inzameling van geld voor haar eindkamp op haar lagere school met de verkoop van geknoopte armbandjes een groot succes is. Ze heeft een engelen geduld met het begeleiden van kinderen bij het maken van de armbandjes. Haar wens is om ooit kinderen met een gehoor- en visuele beperking te helpen met Leren.

Zeilboot Jelle in Actie

  Zeilen Anneli Surfplank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar:  https://www.doornzeilmakerij.nl/achtergrond/

DoornZeilmakerij

Maatwerk, Kwaliteit, Ervaring, Persoonlijk. Neem vrijblijvend contact op.

Ons werk

parasolhoezen-11

Bekijk onze activiteiten op onze “portfolio” en “nieuwsbrief“.

Te Koop

Neemt u ook eens een kijkje op de pagina “te koop“.

Tot ziens in ons atelier:

Doorn Zeilmakerij & Zonen
Van Hoornlaan 57
7207 JJ Zutphen
The Netherlands
Tel: +31 (0)575 775 624
Tel: +31 (0)6 220 929 48
Skype: Doorn Zeilmakerij
Facetime: VTC@DoornZeilmakerij.nl

Bel mij terug!